Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mind the gap - Målbilder och strategier för en mellankommunal planering på riktigt

Kusten i skymmning med utspridda öar

För många människor pågår vardagslivet alltmer mellan flera centra, knutpunkter och mötesplatser. Många arbetar och bor exempelvis i olika orter. För att möta ett allt större behov av planering som omfattar hela regioner behöver fysisk planering i Sverige i större utsträckning ske på en mellankommunal och delregional nivå. Men den här typen av planering är komplex. Det saknas etablerade administrativa organisationer och lagstiftning. Planeringen baseras idag därför ofta på frivilliga överenskommelser mellan kommuner. Bland annat används delregionala målbilder, som fungerar som verktyg för gränsöverskridande samarbetsformer. Men nya planeringsinstrument och nya samarbetsformer behövs.

Det delregionala planeringsarbetet inom Göteborgsregionen (GR) är ett exempel. Arbetet har de senaste åren konkretiserat genom fördjupade målbilder och strategidokument. Men det finns potential att göra mer. Syftet med studien är därför att kartlägga möjligheter och hinder för att utveckla planeringsinstrument och samarbetsformer för lokal-regional planering.

Utgångspunkten är två av de strukturerande elementen i Göteborgsregionens strukturbild. Stråket Göteborg-Borås, som drivs gemensamt av Göteborgsregionens och Boråsregionens kommunalförbund och processen bakom fördjupad strukturbild för kustzonen som antogs 2019 står i fokus.

Arbetet ska resultera i en skiss på en arbetsmetod för att överbrygga glapp mellan kommunerna och mellan kommunal och delregional nivå. Arbetsmetoden avser att klargöra vilka felavgränsningar som finns i det delregionala arbetet samt ge förslag på hur de kan hanteras i framtida planeringsprocesser. Projektet kommer även ligga till grund för en större forskningsansökan.

Samarbetsparter: Chalmers och Göteborgsregionen
Finansiär: Urban Futures (via Chalmers in-kindmedel)
Pågår: 2022
Kontaktpersoner: Nils Björling, Universitetslektor i stadsbyggnad, nils.bjorling@chalmers.se och Julia Fredriksson, forskare, Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, julia.fredriksson@chalmers.se.
 

Foto: Claude Gabriel via Unsplash

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2022-03-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?