Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förtätning på rätt spår

En webbinarieserie om förtätning i stationsnära områden

Stationer ökar tillgänglighet och skapar potential för utveckling av samhällen. Webbinarieserien Förtätning på rätt spår vill ge en ökad förståelse för konsekvenser av förtätning av stationsnära områden med hänsyn till de globala målen för hållbar utveckling.

Här hittar du information om webbinarierna, dokumentation och filmer.

Webbinarieserien fortsätter

Förtätning på rätt spår fortsätter och tas vidare i projektet Urbana stationssamhällen – realisering av potentialer i stationsnära områden som är en fortsättning av Urbana stationssamhällen – förtätning av stationsnära områden för god tillgänglighet.

Planering pågår och inbjudan med aktuell anmälningslänk kommer att skickas ut i god tid inför varje webbinarium. Ni hittar dem även i vårt kalendarium. Anmäl dig här för att få inbjudningar till Urban Futures events.

Genomförda webbinarier och dokumentation

#1 Hur påverkar tillgängligheten förtätningspotentialen?

Datum: Onsdag 20 oktober 2021.

Fokus: I det första webbinariet presenterades samspelet mellan stationsområden som nod i transportsystemet men också som plats där människor arbetar, bor och möts. En balans mellan kvalitéer är önskvärd för en effektiv användning av infrastrukturinvesteringar men också för att undersöka förtätningsmöjligheter i stationsnära områden.

Föreläsare: Meta Berghauser Pont, docent vid Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers.

Ladda ned dokumentation från föreläsningen. 

#2 Hur påverkar barriärer tillgänglighet?

Datum: Onsdag 24 november 2021.

Fokus: Under det andra webbinariet presenterades arbetet som har utvecklats i projektet ”Stadsmiljöanalys - Analys av tätbebyggda miljöer i infrastrukturprojekt” och sedan applicerats i Mölndal och Söderköping.

Föreläsare: Ioanna Stavroulaki, docent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers.

Notera: Föredraget hölls på engelska, textning på svenska finns tillgängligt.

Ladda ned dokumentation från föreläsningen.

#3 Konsekvenser av förtätning

Datum: Onsdag 23 mars 2022.

Fokus: Metodbeskrivning för att beskriva konsekvenser av förtätning i stationssamhällen utifrån Globala målet 11 – Hållbara städer och samhällen.

Föreläsare: Nina Hannula, regionplanerare, Göteborgsregionen.

Ladda ned dokumentation från föreläsningen.

#4 Fallstudier med utmaningar

Datum: Tisdag 26 april 2022.

Fokus: Fallstudier. Resultat av projektet där regional och lokal tillgänglighet i relation till förtätning och dess konsekvenser presenteras i tre fallstudier.

Föreläsare: Meta Berghauser Pont, docent, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers.

Ladda ned dokumentation från föreläsningen.

#5 Hur tar vi projektet vidare?

Datum: Torsdag 14 september 2022.

Fokus: Presentation och samtal om hur resultat från projektet tas vidare och kommer Trafikverket och andra aktörer till nytta.
Föreläsare: Henrik Zetterquist, utredningsledare, Trafikverket,
Tony Svensson, forskare och tekn. Dr., KTH och
Sanna Isemo, projektledare, Urban Futures.

Ladda ned rapporten: Förtätning av stationsnära områden för god tillgänglighet - Utveckling av en analys och utvärderingsmetod

Notera att webbinarium 3-5 inte kommer kunna ses i efterhand.

Arrangörer

Webbinarierna arrangeras av forskningsprojektet Urbana stationssamhällen – förtätning av stationsnära områden för god tillgänglighet i samarbete med Trafikverket.

Projektet finansieras av Trafikverket med Urban Futures som projektägare. Chalmers Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Göteborgsregionen (GR), Samhällsplanering vid Högskolan Dalarna och Urbana och regionala studier vid KTH är samarbetsparter.

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2022-09-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?