Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se
GMV och våra verksamheter har sedan 1 januari 2024 uppgått i den nya organisationen Wexsus. Läs mer här www.wexsus.se
Måndag 15 januari 13:53

Världsmiljödagen: Ny kunskapsöversikt lyfter klimatförändringens hot mot folkhälsan

Nyhet: 2020-06-05

Idag släpps kunskapssammanställningen "Klimat och hälsa" - detta i samband med Världsmiljödagen. Bakom rapporten står forskare från Sahlgrenska akademin i samarbete med Sveriges Läkarförbund, Sjukhusläkarföreningen, Läkare för miljön och AirClim - Luftförorenings- och Klimatsekretariatet. Forskarna lyfter åtgärder som minskar risken för allvarliga klimatförändringar och som samtidigt förbättrar människors hälsa. 

- Vi vill också presentera möjligheter för vad man inom hälso- och sjukvården kan göra för att minska klimatpåverkan, säger Anna-Carin Olin, en av rapportens författare och professor och överläkare på Arbets- och Miljömedicin, Avdelningen för Samhällsmedicin och Folkhälsa vid Göteborgs Universitet.

Rapporten bygger huvudsakligen på IPPCs senaste rapporter, slutsatser från ”Lancet Commission on Health and Climate Change”, rapporten ”The imperative of climate action to protect human health in Europe”, från European Academies' Science Advisory Council, samt en sammanställning över prioriteringar för begränsa hälsoeffekter av klimatförändringar från WHO Europa.

Områden som identifieras utgöra de största direkta hoten mot hälsan är: brist på mat och rent vatten, värmeböljor, samt ett ändrat sjukdomspanorama. Effekterna på människors psykiska hälsa kan också bli betydande; främst förstås de som direkt drabbas vid t. ex. extrema väderhändelser, men också i form av ökad oro och ångest över vad ett ändrat klimat kan medföra.

I rapporten lyfter forskarna även goda nyheter. En sådan gäller att viktiga åtgärder mot klimatförändringarna har positiva effekter på hälsan, där utfasning av fossila bränslen är en första viktig åtgärd. Även ändrade matvanor med minskat köttintag och ökad konsumtion av frukt och grönsaker minskar utsläppen av växthusgaser och har starka positiva effekter på vår hälsa.

- Lösningar finns inom räckhåll och mycket kan göras baserat på befintlig kunskap. 

Författarna bakom kunskapsöversikten är:

  • Björn Fagerberg, Professor Emeritus, Medicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs Universitet, styrelseledamot i Läkare för Miljön, medlem i arbetsgruppen för klimat och hälsa, Sjukhusläkarna.
  • Bertil Forsberg, Professor i miljömedicin och chef vid Avdelningen för hållbar hälsa, Umeå universitet
  • Sofia Hammarstrand, , ST-läkare Arbets och Miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg. Ordförande i arbetsgruppen för klimat och hälsa, Sjukhusläkarna.
  • Laura Maclachlan, ST-läkare, Centrum för arbets- och miljömedicin, Region Stockholm, Stockholm.
  • Maria Nilsson, Docent och forskare med fokus på klimat och hälsa, Inst. för Epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet.
  • Anna-Carin Olin, professor och överläkare, Arbets- och Miljömedicin, Avdelningen för Samhällsmedicin och Folkhälsa, Göteborgs Universitet, medlem i arbetsgruppen för klimat och hälsa, Sjukhusläkarna.

 

Ladda ner rapporten här (PDF)

 

För ytterligare information, kontakta: 
Anna-Carin Olin, anna-carin.olin@amm.gu.se, tel: 0706 554940

AV: Jenny Meyer

Artikeln publicerades först på: medicine.gu.se

Sidansvarig: GMV|Sidan uppdaterades: 2021-09-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?